Zugló önkormányzati rendeletbe foglalta az antikorrupciós minimumprogramot, s a szerződések nyilvánosságára szólítanak


Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata a képviselő-testület 2014. november 14-én tartott alakuló ülésének döntéseivel elsőként teljesítette a Transparency International Magyarország, a K-Monitor Egyesület és az Atlatszo.hu által indított „Ez a minimum a korrupció ellen” kezdeményezésnek az önkormányzati működés átláthatóságával kapcsolatos vállalásait. Figyelemreméltó és örömteli, hogy a közérdekű adatok szélesebb nyilvánosságát biztosító önkormányzati rendeletet a testület egyhangúlag szavazta meg, azaz a javaslatot az előterjesztő Karácsony Gergely polgármestert jelöltként támogató pártok megválasztott képviselői mellett az LMP, a Civil Zugló Egyesület, a Jobbik és a kormánypártok is támogatták.

Karácsony előterjesztése nem kevesebbet akar elérni, mint hogy „Zugló az információszabadság tényleges érvényesítése szempontjából mostantól mintaértékű nyilvánossági politikát folytasson a proaktívan közzétett adatok köre és felhasználhatósága szempontjából éppúgy, mint az egyedi megismerési igények kezelésében”. Nézzük, hogy mit jelent ez a nekibuzdulás a gyakorlatban! Mennyivel lehet könnyebb a közzétételi rendelettel és az új zuglói szmsz-szel a kiterjesztett nyilvánossági szabályokdecember 1-jei hatálybalépése után a közügyek és a helyi közpénzek sorsa iránt érdeklődő zuglói polgár helyzete, mint más kerületek és települések lakóié?

1. A felhasználó az önkormányzat és a polgármesteri hivatal esetében a zuglo.hu oldalon egy helyen, a „Közérdekű adatok” link alatt érhet el minden, kötelezően közzéteendő közérdekű adatot tartalmazó oldalt. Az önkormányzati gazdasági társaságok és alapítványok, illetve az önkormányzat által irányított költségvetési szervek esetében ez a link saját honlapjukon is szerepelhet, ide azonban szintén link mutat a zuglo.hu-ról.

2. Ezekre a honlapokra „Adatigénylés” link is kerül majd, amelyre kattintva a felhasználó elérheti az egyedi adatigénylésekhez szükséges jogi tájékoztatást, az adatigénylés folyamatát végigkövető, a határidőkről és a jogi lehetőségekről az igénylő számára tájékoztatást nyújtó oldalt (mivel más ilyen nincs, a KiMitTudnak a zuglói adatkezelőkre mutató aloldalát), valamint az adatigénylések teljesítésének koordinációjára kijelölt munkatárs nevét, telefonszámát és az adatigénylések fogadására kijelölt email címet. Az adatigénylés beérkezéséről mindig automatikus értesítés tájékoztat majd.

A teljes cikk elérhető az Átlátszó.hu-n 

Karácsony Gergely arra szólítja fel az önkormányzatokat: tegyék nyilvánossá szerződéseiket

Karácsony Gergely arra szólítja fel az ország valamennyi városi és kerületi polgármesterét, hogy nyilatkozatban vállalja: az interneten nyilvánossá teszi az általa vezetett önkormányzat valamennyi cégének és intézményének összes szerződését.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke erről vasárnapi, Budapesten megtartott sajtótájékoztatóját követően nyilatkozott telefonon az MTI-nek.

Úgy vélekedett: a közpénzekkel történő átlátszó gazdálkodás lehet a legfőbb eszköze annak, hogy visszatérjen az emberek politikába vetett bizalma.

A politikus, aki Budapest XIV. kerületének a polgármestere is, emlékeztetett arra, hogy már az önkormányzati választási kampányban vállalta: amennyiben megválasztják, antikorrupciós rendeletet kezdeményez Zuglóban.

Ennek megfelelően az önkormányzati testület alakuló ülésén beterjesztette azt a rendeletet, amelynek értelmében, öt évre visszamenőleg valamennyi önkormányzati cég és intézmény összes szerződése kikerül az internetre.

Karácsony Gergely elmondta, hogy Mach Péter, a PM elnökségi tagja a sajtótájékoztatón közölte: a párt valamennyi önkormányzati képviselője csatlakozik a nyilatkozathoz, és az önkormányzatok alakuló ülésén kezdeményezi hasonló rendelet elfogadását, nem csak a szerződések, hanem az önkormányzati vezetői és cégvezetői vagyonnyilatkozatok esetében is.

(MTI)