[edemokracia.hu]
Aktuális Rólunk Dokumentumok Pályázatok Rendezvény Linkek
eDemokrácia Műhely >> Rólunk >> Sajtó >> Mire jó a közháló? 2020. február 21.

Mire jó a közháló, avagy finanszírozza-e az internetezést az állam?

Párthonlapok a választási kampányban

Rátonyi Gábor Tamás, HWSW

Mire jó a közháló, avagy finanszírozza-e az internetezést az állam? címmel vitaestet tartott az eDemokrácia Műhely.
Az est vendégeként Gáspár Mátyás, a a Magyar Teleház Szövetség (MTSz) elnöke adott tájékoztatást céljaikról. Az MTSz elképzelése szerint kistelepüléseken létrehozott és üzemeltetett civil központok a jövőben állami támogatás mellett kell, hogy működjenek.

A jelenleg működő alig háromszázzal szemben kétezerre teszi az országban létrehozandó civil központok - teleházak, telekunyhók - ideális számát az MTSz. A teleházak és telekunyhók sokoldalú szerepe felbecsülhetetlen a kisközösségek életében: információs (és informatikai) csatlakozási ponton túl a helyi kisvállalkozások segítése mellett a civil élet kibontakozásának is katalizátorai lehetnek. A világ számos, infrastrukturális szempontból fejlettebb régiójában - így többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában - is működnek teleházak, melyek hálózata folyamatosan bővül. A hazai teleházaknak is legalább 10-15 éven keresztül szerepük lesz még a kisközösségek életének informatikai támogatásában - jelentette ki Gáspár Mátyás

Egy átlagos, 2500 lakosú település teleházában naponta 20-25 látogató fordul meg, éves költségvetése hozzávetőlegesen hárommillió forint. Az ideális - kétezer pontból álló - hálózat létrehozásának becsült költsége egy másfél évvel ezelőtti számítás szerint 14 milliárd forint. A teleházak költségeinek 30-50 százalékát teremti elő saját szolgáltatásainak bevételeiből, 30 százalék körül van az önkormányzati támogatás, a fennmaradó 20-40 százalkot pályázatok útján próbálják előteremteni a szövetség tagjai. A szövetség elképzelése szerint a bevételek stuktúrájának a közeljövőben át kell alakulnia az állam tevékenyebb részvételével: célzott vagy normatív támogatásként a teleházak költségvetésének legalább 50 százalékát az államnak kellene biztosítania.

A szövetség stratégiai céljaként megfogalmazott közháló-elv - melyet még idén el akarnak fogadtatni a kormányzati döntéshozókkal - abból indul ki, hogy a számítógépek és az internetkapcsolat elérését olyan állampolgári jognak kell tekinteni, amelynek biztosítása sok más közszolgáltatáshoz hasonlóan kormányzati feladat. Az információs s tudástársadalom kialakulásának egyik komoly gátja, ha egyesek anyagi helyzetük vagy lakóhelyük miatt távol kerülnek az informatikai fejlődés vívmányaitól, s így sok más mellett az interneten könnyen elérhető információktól is elesnek.

Forrás: www.hwsw.hu

Sajtó
A süti visszaharap
Túl sok a süti
Konferencia az személyes adatok védelméről
szavazzram.hu
Pártok a neten
Mire jó a közháló?
Választások az interneten
E-mail
Sitemap

faa©design