[edemokracia.hu]
Aktuális Rólunk Dokumentumok Pályázatok Rendezvény Linkek
eDemokrácia Műhely >> Rólunk >> Publikációk >> Budapest a neten 2020. február 21.

Budapest a neten

Nagy Ildikó Emese

A Fővárosi Önkormányzat tavaly úgy döntött, elébe megy az eseményeknek, s egy XXI. századi igényeknek is megfelelő önkormányzati portált hoz létre. A projekt befejezését idén szeptemberre tervezik - áll a Budapesti Információ-gazdálkodási Koncepcióban (BIG). Az áthallásos rövidítés nem véletlen: a Fővárosi Önkormányzat a koncepció alapján az elektronikus ügyfélszolgálattól a közterületi online pontokig, nyolc alprojektre összesen 1,2 milliárd forintot szán.

"Úgy döntöttünk, kibővítjük szerkesztőségünket: Budapest 2 milliós lakosságát várjuk közénk. Szeretnénk, ha minél többen vennének részt egy olyan portál kialakításában, amely teljes városi létünk virtuális leképezése. Írjon nekünk, ha látott egy jó filmet, színdarabot, új viccet hallott, új éttermet fedezett föl, ha koncertet ajánl, vagy egyszerűen csak mesélni akar a városról." Ezek a megújult www.budapest.hu portál nyitóoldalán olvasható sorok is arról tanúskodnak, hogy a fővárosi önkormányzat egy valóban interaktív portál létrehozásába vágta a fejszéjét. A honlapon számos polgárbarát kezdeményezéssel találkozhatunk, bár az előirányzott elképzelések csak 2002. szeptemberére valósulnak meg teljes mértékben. 1998-ig visszamenően szinte naprakészen olvashatók a közgyűlés jegyzőkönyvei. Ugyanakkor az egyik legfontosabb demokratikus elvárás teljesülése, az önkormányzati rendeletek s határozatok világhálóra kerülése még várat magára, bár az elfogadás előtt álló budapesti városfejlesztési koncepció már most, a döntés-előkészítési szakaszban is letölthető a honlapról. Az online felület megfelelő kiépítésére 300 millió forintot különített el az önkormányzat. A 2003. március 31-éig tartó BIG projekt hasonlóan nagy volumenű, közel kétszázmillió forintot felemésztő alprogramja a fővárosi adatvagyon felmérése. A cél: kidolgozni az önkormányzat birtokában, illetve kezelésében lévő adathalmaz adminisztrációs és gazdálkodási rendszerét (nyilvántartási, minősítési módszer), illetve a hivatalon belül továbbfejleszteni a tudatos adatgazdálkodást. Az ehhez kapcsolódó adatrendelet megalkotásával a tervek szerint magas biztonságfokú s szabványos adatok állnak majd a Fővárosi Önkormányzat és szervei rendelkezésére. Ehhez kapcsolódó alprojektek az elektronikus dokumentumkeze-lést, illetve az online is hozzáférhető digitális térinformatikai rendszer kiépítését támogatják, 60-60 millió forintos költséggel.

Az információ-gazdálkodási koncepció legnagyobb tétele az esélyegyenlőségi projekt. Ennek keretében 355 millió forintért számítás-technikai eszközökkel segítik a fővárosban élő fogyatékosokat, illetve közösségi Internet hozzáférési lehetőséget építenek ki a városban. A fogyatékkal lő emberek részben ingyenesen, részben kamattámogatással juthatnak majd internetezésre is alkalmas PC-khez. Emellett támogatják azon szervezeteket is, amelyek távmunka-lehetőségeket biztosítva, fogyatékos embereket alkalmaznak. A jelzett összegből százmillió forintot pedig egy közösségi számítógépes központ kialakítására szán a főváros, ahol száz számítógép használatára nyílik lehetőség. További százmillió forintba kerülnek a város nyilvános helyein elhelyezett on-line pontok, amelyek szintén a fővárosi polgárok, illetve a turisták eligazodását lesznek hivatottak segíteni. A BIG projekt emellett az ügyfél-tájékoztatáson is javítani kíván, illetve megkezdi az elektronikus ügyintézési lehetőségek felmérését és kiépítését.


Publikációk
A legfontosabb cél a szavazatszerzés!
Hogyan élnek ezekkel a lehetőségekkel a magyar pártok?
Tudástársadalom
Állampolgári jogok és a net
Budapest a neten
Kerületek a világhálón
Regionális portál Zemplénben
Mit akar a zempléni polgár?
Teleházak, mint az információszabadság őrhelyei
Hoz-e új demokrácia modellt az e-demokrácia?
A kormányzati portál elindulásának jelentősége
Az on-line Baja
A kiemelkedő aktivitás okai
E-mail
Sitemap

faa©design