[edemokracia.hu]
Aktuális Rólunk Dokumentumok Pályázatok Rendezvény Linkek
eDemokrácia Műhely >> Rólunk >> Publikációk >> Kerületek a világhálón 2020. február 21.

Kerületek a világhálón

Nagy Ildikó Emese

A Fővárosi Önkormányzat informatikai projektjei mellett a kerületek is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek internetes megjelenésükre. Ma már valamennyi kerületi önkormányzat üzemeltet önálló honlapot. Az önkormányzatok közül többen nemcsak statikus, PR-ízű megoldásokat támogatnak, hanem nyitottak az interaktivitás, és a valódi közönségtájékoztatás irányába.

A nemrégiben megújult budafoki honlapon, a www.bp22.hu-n, például fórumot nyitottak a kerület életét érintő kérdéseknek, s már csak a lakossági aktivitáson múlik a helyi ügyek megvitatása. A www.csepel.hu kérdéseket ésjavaslatokat vár, illetve vendégkönyvet is nyitott a látogatók számára. Az Internet interaktív használata terén kiemelkedő kezdeményezés volt a II. kerület nemrégiben második alkalommal megtartott on-line lakossági fóruma, amely során két órán keresztül válaszolt Bencze B. György polgármester a lakossági kérdésekre. A kerület megújult honlapján a www.masodikkerulet.hu-n azt tervezik, hogy ezt a lehetőséget havi rendszerességgel biztosítják a kerület polgárai.

A II. kerület egyébként egyik aláírója annak a decemberben létrejött megállapodásnak, amelyben négy budai, az I., a II., a XI. és a XII. kerület nyilvánította ki azt az elhatározását, hogy a lakosság számára hatékony és egyszerű hivatali ügyintézést, tájékoztatást, valamint az önkormányzatok munkájába való szélesebb betekintést tenne lehetővé, elektronikus szolgáltatás útján. Az együttműködés három programmal veszi kezdetét. Egyrészt kísérleti jellegű elektronikus gyintézési programot kezdeményeznek, amelyben szerepel az on-line gyintézési tájékoztatás, az elektronikus belső ügyviteli rendszerek kialakítása, a digitális aláírás önkormányzati alkalmazása. Emellett elektronikus intézményközi kommunikáció kiépítését és a kerületek lakói számára ingyenes e-mail használati lehetőség megteremtését tervezik. Bencze B. György a megállapodás aláírásakor adott prognózisa szerint az elektronikus ügyintézés meghonosodására még legalább, öt-tíz évet kell várni. Mitnyan György, XII. kerületi polgármester ugyanakkor rámutatott: közel öt napot takarít meg az, akinek lehetősége van arra, hogy e-mailben írjon levelet az önkormányzatoknak. Eközben Pesten sem tétlenkednek: Erzsébetváros néhány hónapja bejelentette, elsőként teszi meg a szükséges lépéseket az intelligens kerület kiépítésére. A kerület egyedülálló módon már fel is tette valamennyi önkormányzati rendeletét a www.erzsebetvaros.hu portálra.


Publikációk
A legfontosabb cél a szavazatszerzés!
Hogyan élnek ezekkel a lehetőségekkel a magyar pártok?
Tudástársadalom
Állampolgári jogok és a net
Budapest a neten
Kerületek a világhálón
Regionális portál Zemplénben
Mit akar a zempléni polgár?
Teleházak, mint az információszabadság őrhelyei
Hoz-e új demokrácia modellt az e-demokrácia?
A kormányzati portál elindulásának jelentősége
Az on-line Baja
A kiemelkedő aktivitás okai
E-mail
Sitemap

faa©design