[edemokracia.hu]
Aktuális Rólunk Dokumentumok Pályázatok Rendezvény Linkek
eDemokrácia Műhely >> Rólunk >> Publikációk >> Regionális portál Zemplénben 2020. február 21.

Regionális portál Zemplénben

Nagy Ildikó Emese

Kilencven, köztük számos magyarlakta szlovákiai település együttműködésével február elején egyedülálló kistérségi közigazgatási portál jött létre a www.ztsz.hu címen. A honlapot, amelyet a Zempléni Települések Szövetsége üzemeltet, 136 millió forintért építették ki, Európai Uniós támogatással.

"A portált a Regionális Együttműködésen Alapuló Technológiai és Innovációs Adatközpont, azaz a RETINA rendszerrel fejlesztik. A "retina" latin orvosi szó, jelentése: látóhártya, ideghártya a szem belsejében. Az a felület, ahol a fény hatására a képet érzékeljük. A kép jelen esetben Zemplénről készült, Zemplén kilencven településének értékeiről, az itt élő és dolgozó emberekről, életükről, az önkormányzatokról, vállalatokról, társadalmi szervezetekről, a közösségekről" - olvasható a portál működését leíró oldalon. A honlap valóban számtalan hasznos és érdekes információval kecsegtet, bár a címszavak egy része még nincs feltöltve tartalommal. A honlap igényessége azonban már a dizájnból is azonnal látható. A zempléni internetes kikötő aktuális híreket szolgáltat, emellett turisztikai és gazdasági szempontból is bemutatja a régiót. Fent van Zemplén fejlesztési stratégiája, Borsod-Abaúj-Zemplén megye területfejlesztési koncepciója, amelyekről a látogatók véleményét is várják. Emellett interaktív fórumokon vitathatók meg a terület problémái. Az adatok és információk ágazatonként csoportosítva is látogathatók. A tartalmak és az interaktív lehetőségek egy része csak a tagok előtt nyitott, de a kívülről érkező látogató is számos információval vértezheti fel magát a zempléni táj-egységről.

A portál 136 millió forintból készült el, amelynek 52 százalékát a PHARE, 21 százalékát az agrártárca, 27 százalékát pedig az önkormányzatok, illetve a számítástechnikai eszközöket telepítő Unisys Magyarország Kft. állta. A portált a jövőben a Zempléni Település-szövetség tartja fenn, saját bevételeiből.

A határon átnyúló együttműködésnek már hagyománya van a zempléni régióban. Korábban több tanácskozást is tartottak a közös kitörési pontok keresése, így mindenekelőtt a gazdaság és a turizmus fejlesztése rdekében. A Zempléni Településszövetség, amely négy várost, nyolcvanhat községet és mint-egy 150 helyi lakost fog össze, minden évben megrendezi az egyre nagyobb szabású "szövetség napját". Noha a ZTSz elnöke Kupa Mihály, független országgyűlési képviselő, a Centrum párt alapítója, a szövetség hangsúlyozottan pártsemlegesen kíván működni.

Publikációk
A legfontosabb cél a szavazatszerzés!
Hogyan élnek ezekkel a lehetőségekkel a magyar pártok?
Tudástársadalom
Állampolgári jogok és a net
Budapest a neten
Kerületek a világhálón
Regionális portál Zemplénben
Mit akar a zempléni polgár?
Teleházak, mint az információszabadság őrhelyei
Hoz-e új demokrácia modellt az e-demokrácia?
A kormányzati portál elindulásának jelentősége
Az on-line Baja
A kiemelkedő aktivitás okai
E-mail
Sitemap

faa©design