[edemokracia.hu]
Aktuális Rólunk Dokumentumok Pályázatok Rendezvény Linkek
eDemokrácia Műhely >> Rólunk >> Publikációk >> A kormányzati portál elindulásának jelentősége 2020. február 21.

A kormányzati portál elindulásának jelentősége

Dányi Endre

Az elmúlt év végén elindult a kormányzati portál. Az elektronikus kormányzás megvalósítása érdekében a portálon jelenleg három országos adatbázis érhető el, valamint több mint hatszázötven ügyleírás található meg. A tervek szerint 2002 végére, többek között az internetes áfabevallásra is lehetőség nyílik majd.

A portál, melynek 2001. évi költsége bruttó 875 millió forint volt, december 10-én indult el. Az érdeklődés azonban akkora volt, hogy az oldal már az első órákban elérhetetlenné vált. A rendszer teljes helyreállítása több mint egy hetet vett igénybe. A www.ekormanyzat.hu (a domainnév internetes szavazás eredményeként lett ez) december 21-től stabilan működik, így az elektronikus kormányzat kapujaként emlegetett portál minden része elérhető.

Az Informatikai Kormánybiztosság megrendelésére az IBM és három alvállalkozó által elkészített site erősségei - a már említett adatbázisokon kívül - a statikus információk, ügyleírások és a közintézmények működéséről szóló részek. Emellett a www.ekormanyzat.hu számos apró gyerekbetegségben szenved, amelyek már a kisebb jelentőségű oldalak esetében is kínosnak minősülnek. A kormányzati portál az elindulás körüli és az elindulást követő zavarok és hiányosságok ellenére nagyon fontos eredmény a hazai e-kormányzás szempontjából, s jó alap a további fejlesztésekre.

Ha azt nézzük, hogy egy évvel ezelőtt alig hiányzott valakinek egy kormányzati portál, akkor a www.ekormanyzat.hu várakozáson felüli eredményt jelent. Ugyanakkor nem érdemes a kormányzati portál jelentőségét a tavaly ilyenkori állapothoz viszonyítani. A kormányzati oldalak kialakítása a fejlett világ számos országában elsősorban technikai problémaként jelent meg. Az e-kormányzat jelentősége azonban sokkal inkább a szervezeti, politikai és bürokratikus változtatásban van. Ma a legtöbb kormányzat úgy tekint a web-re, mint egy újabb lehetőségre, ahol megjeleníthetik a saját magukról s szerepükről alkotott képet. Az oldalak kialakítása ezért - s ez igaz a www.ekormanyzat.hu-ra is - elsősorban azt tükrözi, hogyan tekint a kormányzat saját magára, ahelyett, hogy az átlag polgár igényeit tartaná szem előtt.

A szemléletváltásnak, melyet az e-kormányzás tulajdonképpen jelent, az a lényege, hogy az állampolgárok a kormányzati portálokon azokhoz az információkhoz jussanak hozzá, amelyekre szükségük van, és ne (csak) azokhoz, amelyekre a kormányzat szerint szükségük lehet.

Természetesen az e-kormányzati törekvések és a számtalan nagyszerű közszolgálati alkalmazás, valamint a mind nagyobb arányú Internet-hozzáférés megvalósításának legelső feltétele, hogy a politikai piramis csúcsán a döntéshozók ezeket a célokat fontosnak tekintsék. Ez azonban még olyan országokban sem egyértelmű, ahol az e-kormányzásnak több évre visszatekintő hagyományai vannak. Tony Blair hivatalba lépése után két évvel írta meg első e-mailjét. A címzett Paddy Ashdown, a Liberális Demokraták akkori elnöke volt. Mivel az e-mail zavaros és zagyva volt, Ashdown jobbnak látta letörölni azt, mielőtt a Downing Streetről odaszólhattak volna neki, hogy az a csupa nagybetűvel írott valami Blairtől jött...
Publikációk
A legfontosabb cél a szavazatszerzés!
Hogyan élnek ezekkel a lehetőségekkel a magyar pártok?
Tudástársadalom
Állampolgári jogok és a net
Budapest a neten
Kerületek a világhálón
Regionális portál Zemplénben
Mit akar a zempléni polgár?
Teleházak, mint az információszabadság őrhelyei
Hoz-e új demokrácia modellt az e-demokrácia?
A kormányzati portál elindulásának jelentősége
Az on-line Baja
A kiemelkedő aktivitás okai
E-mail
Sitemap

faa©design