[edemokracia.hu]
Aktuális Rólunk Dokumentumok Pályázatok Rendezvény Linkek
eDemokrácia Műhely >> Aktuális 2020. október 21.

Fizetni kell a spamvizsgálatért az NHH-nál

Az NHH spamládája már a múlté, október óta csak hivatalos közigazgatási eljárással lehet spamet bejelenteni. A bürokrácia nehezíti a kéretlen levelek lefülelését, a Hatóság ennek ellenére bizakodó. A biztos eljárásért 2200 forintos illetéket kell leróni, remélhetőleg ez nem veszi el a kedvét a feljelentőknek.

Az NHH évek óta üzemeltetett egy spambejelentő e-mail címet, ahová az állampolgárok bátran küldhették be a postafiókjukban landolt kéretlen reklámleveleket. Természetesen a Viagra, Rolex és orosz ingatlan hirdetéssel nem tudott mit kezdeni a Hatóság, de a magyarországi vállalkozások és szervezetek által szétterjesztett kéretlen reklámlevelek, hírlevelek, ajánlatok vizsgálat tárgyai lettek.

Ugyan a büntetés mértéke továbbra is 50 és 500 ezer forint közötti lehet maximum (ez bármennyi alkalommal ismételhető), ami nem feltétlenül riasztó jellegű egy nagyobb projekt költségvetéséhez viszonyítva, de a presztízsveszteség és a folyamatos közigazgatási figyelem miatt többen is hajlandóak jobb belátásra térni. Tavaly többek közt a Hermina Bau építőipari vállalkozást sikerült leszoktatni arról, hogy újonnan épülő lakásait spamekkel reklámozza.

A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény 2009. október 1-től hatályba lépő változtatása viszont némileg megzavarta az NHH kéretlen reklámokkal kapcsolatos tevékenységét is. Mivel a módosított törvény újradefiniálja az ügyfél és az eljárás fogalmát is, ezért a jövőben az egyszerű bejelentéshez is Ügyfélkapu -egisztráció és hosszas nyomtatványtöltögetés társul, nem elegendő egy egyszerű kommentárral továbbítani a Hatóságnak a problémás leveleket.

Teljes cikk a www.hwsw.hu-n:
http://www.hwsw.hu/hirek/43460/nhh-spam-keretlen-level-reklam-illetek-torveny-bejelentes-kerelem.html
Aktuális
Egy helyre gyűjtik a követhető e-kormányzati példákat
Semmitmondóak a kormány informatikai tervei
Tanulmány a magyar e-közigazgatásról
E-Európa
Merre halad az információs társadalom?
E-mail
Sitemap

faa©design