Szakmai fórum a teljesen átlátható önkormányzat működési modelljéről


Mit kellene átláthatóvá tennünk egy önkormányzatnál ahhoz, hogy garantáltan korrupciómentesen működjön? Hogyan, milyen módszerekkel valósítsuk meg ezt? Mik a kockázatok? Milyen jó gyakorlatokra tudunk támaszkodni? Ilyen és hasonló kérdések közös körbejárására hívjuk a téma szakértőit, érintettjeit és minden érdeklődőt 2014. december 17-én 13.30 órára a Magnet Közösségi házba.

Meghívó
 

Az eDemokrácia Műhely Egyesület ezúton szeretettel meghívja, az

ÜVEGFALU, a teljesen átlátható és korrupciómentes önkormányzat működési modellje

című szakmai fórumra!Idén ősszel elindítottuk “Üvegfalu” című programunkat, amelynek során kidolgozzuk, kipróbáljuk és elterjesztjük a teljesen átláthatóan és korrupciómentesen működő önkormányzat modelljét.

Az ÜVEGFALU elsőként Pázmánd községben valósul meg pilot projektként, ahol feltárjuk azokat a folyamatokat, helyi gyakorlatokat, amelyek internetes publikálása által megvalósulhat a teljes átláthatóság a településen. Ennek a munkának az internetes technológiáktól kezdve a társadalmi mobilizáción át a helyi rendeletek megalkotásáig az összes vetületét érinti programunk.

Ma Magyarországon egyetlen település sem tartja be a közérdekű adatok közzétételére vonatkozó jogszabályokat. Pedig még ez se lenne elegendő a garantáltan korrupciómentes működéshez.


Mit kellene átláthatóvá tennünk? Hogyan, milyen módszerekkel valósítsuk meg ezt? Milyen kockázatokat kell megfontolnunk, milyen problémákat kellene áthidalni, és hogyan? Milyen jó gyakorlatokra tudunk támaszkodni? Milyen konkrét haszna lehet egy ilyen projektnek a helyi közösség számára? Nem ró-e a közzététel irreális terhet a településre?

 

Ilyen és hasonló kérdések közös körbejárására hívjuk a téma szakértőit, érintettjeit és minden érdeklődőt.A fórumbeszélgetésen ismertetjük a programot, annak eddigi eredményeit. A rendezvény célja a tapasztalatcsere és a kapcsolatok építése, a szakmai hálózatosodás elindítása.

 

Helyszín: Magnet Közösségi Ház, Budapest, 1062 Andrássy út 98., Juhar terem

Időpont: 2014. december 17., 13:30-16:30

Kapcsolat: Madarász Csaba (+36703643482; madarasz.csaba@edemokracia.hu)

 

Bízunk megtisztelő megjelenésében!

L. László János                  

elnök                

eDemokrácia Műhely