Hírek, aktualitások

Fogadj örökbe egy falut! címmel tett közzé felhívást a Nyomtass te is! mozgalom abból az alkalomból, hogy már a századik lapszám is elkészült a szamizdat hetilapból. Az újság szeretné ösztönözni, hogy a legkisebb falvakban is rendszeresen terjesszék a független újságot. Egy másik akció is elindult, amellyel nyomtatót lehet nyerni.

Újratervezés címmel Szegeden tartotta első vidéki konferenciáját a Nyomtass te is! mozgalom, amelyen a helyi nyilvánosság helyzetét elemezték. Úgy értékelték, hogy a csongrádi megyeszékhely üdítő színfolt a kormányzati média által uralt országban, de már a néhány kilométerrel arrébb lévő Hódmezővásárhelyen is egészen riasztó a helyzet.

A Hogyan hozzunk jó döntéseket? címmel a Cervantes Intézetben tartott műhelykonferencián mutatta be először a magyar közönség számára az eDemokrácia Műhely a Barcelonában fejlesztett, már városok tucatjai által használt részvételi platform, a Decidim magyar változatát. Ugyanitt debütált a Helsinki városa által létrehozott részvételi társasjáték is magyar nyelven. Az eseményt a spanyol és a finn kulturális intézet vezetője, és külföldi szakemberek is megtisztelték jelenlétükkel személyesen, illetve interaktív videókonferencián.

Elszánt hangulat uralkodott az ÚJRATERVEZÉS – Hogyan építsük újjá a vidéki nyilvánosságot? címmel megrendezett budapesti konferencián, amelyet a Nyomtass te is! hetilap és mozgalom szervezett a hétvégén. Az eseményen stratégiai megállapodást írtak alá a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalommal, amelytől azt remélik, hogy még több kistelepülésre tudják eljuttatni a valódi híreket.

Magasan felülmúlva az országos átlagot, a jogszabályok által előírt közérdekű adatok feltöltöttsége több mint 80 százalékos a pomázi önkormányzat honlapján – derül ki az eDemokrácia Műhely Egyesület friss felméréséből. Ez az arány az egyesület legutóbbi reprezentatív felmérésekor átlagosan 17 százalék volt az ország önkormányzati honlapjainál. A Pest megyei település a gazdálkodási adatok közzétételében különösen jól teljesített: az előírt információk 97 százaléka megtalálható Pomáz honlapján.

Az eDemokrácia Műhely Egyesület szeretettel meghívja a Civilek az önkormányzati átláthatóságért címmel szervezett projektzáró konferenciára, amelyet a szentendrei P’Art moziban tartunk (2000 Szentendre, Duna korzó 18.) 2018. március 29-én, csütörtökön 16.30 – 19.00 között.

A hazai önkormányzatok átláthatósága továbbra is nagyon sok kívánni valót hagy maga után, honlapjaik a jogszabályok által előírt közérdekű adatok töredékét teszik csak közzé – derül ki az eDemokrácia Műhely Egyesület néhány Pest és Fejér megyei település weboldalát vizsgáló elemzéséből. A szervezet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával műhelyfoglalkozásokon készített fel helyi civileket, hogy hogyan vegyék rá az önkormányzatokat a közérdekű adatok jogkövető közzétételére. A tapasztalatokról záró-konferencián számolnak be 2018. március 29-én, csütörtökön a szentendrei P’Art moziban.

Az egykori pártállam legaktívabb ellenfelei, a szamizdat kiadványokat készítő demokratikus ellenzék ismert személyiségei is támogatják a Nyomtass te is! mozgalmat – jelentette be Hodosán Róza, Demszky Gábor és Haraszti Miklós mai közös sajtótájékoztatójukon. Szinte napra pontosan négy hónapja jelentek meg a Nyomtass te is! újság első számai, amelyeket azóta minden héten újabb követett. Jelenleg már a 21-dik számnál tart a lap, amelynek célja a kormányzati médiafölény megtörése.

A V4-ek digitális kormányzati szakemberei találkoztak Pozsonyban az ITAPA 2017 Nemzetközi Kongresszuson. A rendezvény társeseményeként 2017. november 14-én megrendezett DSM V4 (Digital Single Market - egységes digitális piac) workshop létrejöttét a Nemzetközi Visegrádi Alap is támogatta.

Első díjat nyert a magyar fejlesztésű Route4U akadálymentes útvonaltervező applikáció – egy lengyel elektronikus dokumentum megoldással holtversenyben – az ITAPA által a visegrádi országok számára kiírt “Az év digitális projektje” versenyen a legjobb társadalmi digitalizációs projekt kategóriában.