Lehet-e tökéletesen átlátható egy önkormányzat az internet segítségével?


A hazai korrupció felszámolására a legkisebb települések mutathatnak példát az országnak. A Fejér megyei Pázmánd község elhatározta, hogy tökéletesen átláthatóvá teszi működését, gazdálkodását. Egyúttal csatlakozásra hívja a magyarországi önkormányzatokat, hogy teljesítsék ők is száz százalékban a közérdekű adatok közzétételére vonatkozó kötelezettségeiket, s lépjenek be a Százszázalékos Önkormányzatok Klubjába.

A jogszabályok, ezen belül főként az Információszabadság törvény, mintegy 250 adat közzétételét írja elő az önkormányzatok számára. Ennek ellenére ma Magyarországon szinte nincs olyan önkormányzat, amely teljesítené ezt. Ezért is számít unikumnak, hogy egy település - Pázmánd - nemcsak a jogszabályi előírásokat akarja száz százalékig betartani, hanem ennél jóval több adatot is nyilvánosságra hoz a saját működéséről.

 

Az eDemokrácia Műhely Egyesület segítségével olyan új portál készült a településen, amely lehetővé teszi a kötelező és az önkormányzat által önként publikálandó közérdekű adatok teljes körű megjelenítését. Erről tartottak közös sajtótájékoztatót 2015. november 13-án Budapesten. Az úgynevezett Üvegfalu-portál nyitóoldalán rögtön egy látványos diagram fogadja a látogatót arról, hogy mire költi Pázmánd önkormányzata a pénzét.

Milyen adatoknak kellene fent lennie az önkormányzatok honlapján? - ITT A LISTA

Nézze meg, hogy Ön önkormányzata hogyan teljesíti a közérdekű adatok nyilvántartására vonatkozó jogszabályi előírásokat! Itt a lista, amellyel ellenőrizheti, milyen adatoknak kellene fent lennie a honlapon.

Emellett például elektronikus adatkérésre, vagyonnyilatkozatok, közérdekű döntéstörténetek publikálására, közérdekű kérdések beküldésére és a válaszok megjelenítésére is lehetőséget biztosít az új portál. Be van építve továbbá egy olyan automatizmus is, amely a közérdekű adatokat rögtön továbbítja a Közadattár felé. Ez szintén jogszabályi kötelezettsége lenne az önkormányzatoknak, de ezt még kevésbé veszik komolyan, mint a honlapjukon történő tájékoztatást. A portál jelenleg a pazmand.localinfo.hu címen érhető el, és akkor kerül a pazmand.hu oldalra, ha minden adatot feltöltöttek.

A kifejlesztett portálrendszert bármely önkormányzat használhatja, az alapfunkciókat teljesen ingyenesen is hozzáférhetővé teszi az eDemokrácia Műhely, a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével.

 

A technikai feltételek tehát mindenki számára adottak, már csak a szándékra van szükség. Pázmánd Község Önkormányzata és az eDemokrácia Műhely Egyesület ezért létrehozta a Százszázalékos Önkormányzatok Klubját. A mozgalomhoz minden olyan önkormányzat csatlakozását várják, amely célul tűzi a kötelező közérdekű adatok teljes körű megjelenítését.

 

"A nyilvánosság ugyanis véd" - vallja dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd község polgármestere, hiszen ha minden köztudott, akkor a pletykáknak, gyanúsítgatásoknak sincs terepe. 

Az eDemokrácia Műhely Egyesület honlapján megtalálható a kötelezően közzéteendő adatok listája, itt minden önkormányzat, civil szervezet, vagy akár magánszemély is leellenőrizheti, hogyan teljesíti törvényi kötelezettségeit a saját települése.

 

Az Üvegfalu projekt a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével valósult meg.

 logósor