Üvegfalu: Az átláthatóság a leghatékonyabb eszköz a korrupció ellen


A korrupció ellen az intézmények működésének és gazdálkodásának átláthatóvá tételével lehet a leghatékonyabban küzdeni - szögezi le közleményében az eDemokrácia Műhely Egyesület a korrupció elleni parlamenti vitanap apropóján.

Az egyesület egy modellprogramot dolgozott ki a Norvég Civil Alap támogatásával, amely az önkormányzati működés átláthatóságára biztosít garanciát. Az úgynevezett Üvegfalu-program keretében egy kistelepülésen, Pázmándon mutatják meg, hogy igenis lehetséges egy önkormányzatnak teljesen átláthatóan működnie. A településen ugyanis eltökélték arra, hogy minden közérdekű adatot nyilvánosságra hoznak készülő internetes portáljukon.

Az Üvegfalu-projekt 2015. november 30-án zárul le, ebből az alkalomból 2015. november 26-án, csütörtökön, 10 órától zárókonferenciát tartanak Az önkormányzati átláthatóság megvalósítható címmel. A rendezvényen az elért eredmények bemutatása mellett előadást tart többek között Zongor Gábor a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, valamint Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. A korrupció elleni kormányzati törekvéseket Dr. Végh Viktória, az NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője mutatja be.

Emellett ismertetik az eDemokrácia Műhely kutatásának eredményeit, amely 317 település honlapján vizsgálta meg, hogy fent vannak-e a jogszabályok által kötelezően előírt közérdekű adatok. A kutatás mintegy 300 szempont szerint elemezte az önkormányzati honlapokat.

A konferenciára a Magnet Ház Juhar termében kerül sor, amelyre mindenkit szeretettel várnak, aki szeretne tenni a korrupció ellen.

KONFERENCIAMEGHÍVÓ