Átlátható, korrupciómentes települések kerestetnek!


Olyan településeket keres az eDemokrácia Műhely Egyesület és Pázmánd Község Önkormányzata, amelyek vállalják, hogy közérdekű adataik teljes körű közzétételével tökéletesen átláthatóvá teszik a gazdálkodásukat és a működésüket. Az egyesület reprezentatív kutatása szerint az önkormányzatok jelenleg 17%-ban teljesítik közzétételi kötelezettségeiket.

Az eDemokrácia Műhely megvizsgálta 317 önkormányzat több mint 82 ezer kötelezően közzéteendő adatait. Ebből az derült ki, hogy az önkormányzatok mindössze 17 százalékban teljesítik az előírásokat. Még városi szinten sincs fent a honlapokon a kötelező adatok fele sem.

 

Az eDemokrácia Műhely Egyesület és Pázmánd Község Önkormányzata ezért felhívással fordul a magyarországi önkormányzatokhoz. Arra kérjük őket: csatlakozzanak a Százszázalékos Önkormányzatok Klubjához. Ennek tagjai elhatározzák, hogy száz százalékban teljesíteni fogják a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó előírásokat, és ezzel átláthatóvá teszik választóik számára működésüket és gazdálkodásukat.

 

Tapasztalatunk szerint lehetséges a jogszabályok százszázalékos betartása. Erre példa a pázmándi Üvegfalu modellprogram. Pázmánd önkormányzata ugyanis az eDemokrácia Műhely segítségével olyan mintaportált hozott létre, amely minden kötelező adat közzétételét lehetővé teszi számára, sőt annál többet is. Emellett többek között rendelet-tervezet is készült az átláthatóságról. 

A Százszázalékos Önkormányzatok Klubjához csatlakozhat bármely önkormányzat, amely vállalja, hogy 2016 év végére megközelíti a törvényi előírások teljes körű teljesítését. A Klub keretében az eDemokrácia Műhely és a pázmándi önkormányzat megosztja a Norvég Civil Alap támogatásával megvalósult Üvegfalu-projekt során szerzett tapasztalatait, valamint segítséget nyújt a csatlakozók számára a jogszabályi előírások teljesítésének szakmai, szabályozási és technikai, informatikai hátterében.


Honlapunkon (lásd lent) elérhető az a táblázat, amely alapján bárki – önkormányzat, civil szervezet, magánszemély – ellenőrizheti, hogy a saját települése jelenleg milyen arányban publikálja a kötelezően közzéteendő közérdekű adatokat.

 

A korrupció Magyarországon közismerten komoly probléma, rengeteg pénz folyik el illegális csatornákon. A korrupció természetesen nem a településeken a legnagyobb. Viszont az önkormányzatok méretei és közelségük a településen élőkhöz lehetővé teszi, hogy mindenki számára viszonylag könnyedén követhető legyen a közpénzek útja, onnantól kezdve, hogyan születnek meg a döntések, miért pont arra költenek amire, egészen addig, hogy a megvalósult beruházások a legjobb minőségben és a legtakarékosabb módon készülnek-e el. A polgármesterek és a települési képviselők csak nyerhetnek azzal, hogy választóik feddhetetlennek és tiszta kezűnek tartják őket – ebben nyújt támogatást a Százszázalékos Önkormányzatok Klubja.

 

Meggyőződésünk, hogy a korrupció elleni harcot alulról kell elkezdeni. Ha a településeken élők megszokják, hogy joguk van tudni arról, mire költik el adóforintjaikat, akkor egy idő után ezt meg fogják követelni a nagypolitika szereplőitől is.

Ezzel a gesztussal a települések mutathatnak példát arra, hogy az internet korában viszonylag kis erőfeszítéssel megvalósítható a tökéletes átláthatóság. Mindez csak akarat és hozzáállás kérdése.

 

Úgy gondoljuk, számtalan olyan település van az országban, amelynek önkormányzata bátran kiállhatna a választói elé, csupán rá kell döbbenniük, hogy ennek bizonyítása, demonstrálása nem is olyan nehéz – ezt könnyedén megtehetik a Százszázalékos Önkormányzatok Klubja égisze alatt. A csatlakozók védjegyként használhatják majd klubtagságukat, ezzel jelezve elkötelezettségüket – majd megfelelésüket – az átláthatóság magas színvonalának biztosítása iránt.

 

Kezdeményezésünktől azt várjuk, hogy az országos szinten felhívja a figyelmet a kötelező közzététellel, a közérdekű és közhasznú információk elérésével kapcsolatos jelenlegi ellentmondásos helyzetre, a kihasználatlan lehetőségekre, s a már megvalósult, szélesebb körben is elterjeszthető megoldásokra.

 

A Százszázalékos Önkormányzatok Klubja iránt érdeklődők az edemokracia@gmail.com e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot az eDemokrácia Műhellyel. A klub működésének részletes szabályait az első 10 jelentkező bevonásával közösen fogjuk kialakítani.