Mit tehetünk, ha titkolózik az önkormányzatunk? - Megtudható átláthatósági tréningünkön


Az önkormányzatok a jogszabályok által előírt közérdekű adatoknak mindössze a 17 százalékát töltik fel a honlapjukra. Ne hagyjuk ezt szó nélkül! Hogy mit lehet tenni? Mindent megtudhat a témáról, aki eljön az eDemokrácia Műhely által szervezett Legyen a Mi önkormányzatunk is Üvegfalu! című, ingyenes tréningre 2015. december 14-én, amelyet Madarász Csaba tréner tart.

Állampolgárként szinte mindannyian szeretnénk a lakhelyünk ügyeit jobban átlátni.

A megfelelő tájékoztatással - a vonatkozó törvények által és a helyi társadalom elvárásai alapján - a helyi önkormányzatunk van megbízva.

Ennek a bizalomnak talán legfontosabb tartópillére, hogy ami nyilvános információ, adat, az valóban legyen elérhető - a 21.században - minimum az interneten.

 

Van egy jogszabályi minimum is.

Kevesen tudjuk, de a különféle törvények formájában Magyarországon majd 250 féle adat, információ közzétételét írják elő az önkormányzatoknak. Ezeket az adatokat az önkormányzatoknak időben fel kell tölteniük az Internetre.

Egyesületünk országos reprezentatív kutatása szerint a legtöbb hazai önkormányzat megszegi kötelezettségét, és nem teszi nyilvánossá a törvényben előírt információkat, adatokat: a vizsgált 317 önkormányzat az adatok mindössze 17 százalékát jelenítette meg honlapján teljes körűen. Ez a gyakorlat nemcsak a helyi közélet tisztaságát szennyezi, de teret ad az ügyeskedésre, a korrupcióra, a hatalommal való visszaélésre.

 

Pázmándon egyesületünk a helyi önkormányzat együttműködésével olyan átláthatósági modell-programot valósít meg, amely megmutatja: a törvényben előírt közzétételi kötelezettségek (adatok, információk publikálása a nyilvánosság felé az interneten) teljesíthetők és jelentős pozitív hozadékai vannak a helyi közélet tisztaságának előmozdításában.

 

A képzésen megtanítjuk a helyi közélet tisztaságáért elhivatott lakosokat arra, hogy milyen módszerekkel segítsék az önkormányzatukat, hogy legalább a törvényben előírt közérdekű adatok szolgáltatása terén lévő kötelezettségeiket teljesítsék (tegyék fel a netre, mindenki által olvasható módon).

 

Az érdeklődők az alábbi kérdések mentén kapnak válaszokat a tréningen az átlátható önkormányzati működéssel kapcsolatban:

Mi az az Üvegfalu program?

Mi történt Pázmándon?

Mi köze az állampolgári részvételnek a közérdekű adatokhoz?

Miféle adat az a 250-féle, amit kötelező publikálniuk a helyi honlapon? Hol találom ezeket? - vagy hol nem?

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy teljesíti-e vagy megszegi az önkormányzatunk a törvényt?

Mit tehetek állampolgárként, hogy javuljon a helyzet?

 

Minderről szó esik a Blaha Lujza téri MÜSZI-ben tartandó tréningen, ahova mindenkit szeretettel várunk! Regisztrálni az uvegfalu@edemokracia.hu e-mail címen lehet.

 

Háttér: http://edemokraciamuhely.silk.co/

www.uvegfalu.hu

Facebook-esemény

A program az Üvegfalu program a Norvég Civil Alap támogatásával jött létre.