Megalakult a Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubja


Miközben korrupciós botrányoktól hangos az ország, vannak, akik nemcsak szörnyülködnek ezen, hanem tesznek is ellene. Már hat település csatlakozott ahhoz a klubhoz, amelynek tagjai vállalták, hogy egy éven belül az internet segítségével önként teszik átláthatóvá a működésüket és gazdálkodásukat.

Ma az önkormányzatok számára 249 közérdekű adat közzétételét teszi kötelezővé az információszabadság törvény és néhány más jogszabály. Ennek ellenére nincs olyan önkormányzat Magyarországon, amely  teljes körűen teljesíti ezt a kötelezettséget.

A Fejér megyei Pázmánd község volt az első, amely még 2015-ben elhatározta, hogy tökéletesen átláthatóvá teszi magát. Az eDemokrácia Műhely Egyesület segítségével és a Norvég Civil Alap támogatásával elkészítettek egy olyan új honlapot, amely megkönnyíti e kötelezettségek teljesítését.

 

Az önkormányzat és az egyesület közösen kezdeményezte, hogy tömörüljenek klubba azok a települések, amelyek szintén vállalják, hogy száz százalékig teljesítik ezeket a törvényi előírásokat és átláthatóvá teszik a működésüket, gazdálkodásukat.

Már hat önkormányzatnál született képviselő-testületi döntés a belépésről, és további fél tucatnyian jelezték belépési szándékukat. 

 

A már csatlakozott települések: Alsómocsolád, Csemő, Kisoroszi, Pázmánd, Sződliget, Tápiószentmárton.

 

Talán jelképes is, hogy olyan kistelepülések alapították meg a Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubját, amelyeket jórészt független polgármesterek vezetnek. Ezzel is jelezve, hogy a klub politikai irányultságtól függetlenül várja sorai közé azokat a településeket, amelyek fontosnak tartják az átláthatóságot.

 

A klub céljai között szerepel a jó tapasztalatok átadása egymásnak, illetve a döntéshozók felé is szeretnének javaslatokkal élni, hogyan lehetne a kötelezettségek számát ésszerűsíteni. Ugyanis ma olyan előírások is vannak a jogszabályokban, amelyek teljesíthetetlenek.

 

A klub nem szed tagdíjat, a tagság nem jár semmiféle pénzügyi elköteleződéssel.

 

A vállalások teljesülésének ellenőrzésére független szakértőket, civil szervezeteket vagy állami szervezeteket kérnek majd fel, mint például az Állami Számvevőszék.

 

A Száz Százalékban Átlátható Önkormányzatok Klubja sorai közé várja mindazokat, akik szeretnék bebizonyítani, hogy nincsenek titkaik a választóik előtt, tisztességesen és korrupciómentesen működnek.