Beszámoló a 2017-es ITAPA konferenciáról


A V4-ek digitális kormányzati szakemberei találkoztak Pozsonyban az ITAPA 2017 Nemzetközi Kongresszuson. A rendezvény társeseményeként 2017. november 14-én megrendezett DSM V4 (Digital Single Market - egységes digitális piac) workshop létrejöttét a Nemzetközi Visegrádi Alap is támogatta.

Első díjat nyert a magyar fejlesztésű Route4U akadálymentes útvonaltervező applikáció – egy lengyel elektronikus dokumentum megoldással holtversenyben – az ITAPA által a visegrádi országok számára kiírt “Az év digitális projektje” versenyen a legjobb társadalmi digitalizációs projekt kategóriában.

Bővebben >>>
A DSM V4 projektnek és az ITAPA-n megrendezett DSM V4 workshopnak is a célja a visegrádi országok közötti egységes digitális közös piac kiépítése. Így mindenek előtt, hogy a térség vállalkozásaihoz eljussanak a közbeszerzési felhívások és információk egymás országaiból, megkönnyítve az egymás közti üzleti kapcsolatok kialakítását, elmélyítését. Az DSM V4 egy olyan szoftver platform pilot alkalmazását készíti el elsőként, amelyen a négy ország közbeszerzései elérhetővé és mindenki által kereshetővé válnak.
 
 
Mernyei Ákos helyettes államtitkár is felszólalt az ITAPA-kongresszuson Magyarország ambiciózus céljait ismertetve. Kiemelte: 2018-tól az internet-szolgáltatásra vonatkozó ÁFA 27%-ról 5%-ra csökken. Emellett ingyenes WiFi és digitális képzések lesznek széles körben elérhetőek az állampolgárok számára. 2019-től a szélessávú internet az ország teljes területén hozzáférhetővé válik a 208,9 milliárd forint értékű intenzív infrastruktúra-fejlesztésnek köszönhetően. Ez a gyakorlatban nagyon sok háztartás, cég, közintézmény és 1,2 millió diák korlátlan internetelérését fogja jelenteni – tette hozzá.


Hangsúlyozta: „Kiemelt célnak tekintjük, hogy az olyan új generációs fejlesztések élvonalában legyünk, mint a big data és adatgazdaság, robotika, Ipar 4.0, vagy az önvezető járművek. Az új zalaegerszegi tesztpálya révén pedig Magyarország európai és regionális szinten is jelentős 5G tesztközponttá kíván válni. A digitalizáció nem ismer határokat, ezért fontosnak tartjuk a regionális együttműködéseink erősítését, miközben az egyes országok versenyképességi szellemét is megtartjuk” – tette hozzá Mernyei Ákos helyettes államtitkár az MTI tudósítása szerint.


Külön szekció foglalkozott a katolikus egyházi intézmények és folyamatok elektronizálásának jelenlegi helyzetével, amellyel kapcsolatban már 2008 óta vannak fejlesztések, kutatások, előkészületek Szlovákiában.


A konferencián magyar részről az INVITECH, az Infotér és a Budapesti Korrupciókutató Központ munkatársai vettek részt.


A V4 Single Market projektet a Visegrádi Alap is támogatta.

Visegrádi Alaõ