A XX. és XXI. századi szamizdat találkozása – Ott tartunk, mint harminc éve


Az egykori pártállam legaktívabb ellenfelei, a szamizdat kiadványokat készítő demokratikus ellenzék ismert személyiségei is támogatják a Nyomtass te is! mozgalmat – jelentette be Hodosán Róza, Demszky Gábor és Haraszti Miklós mai közös sajtótájékoztatójukon. Szinte napra pontosan négy hónapja jelentek meg a Nyomtass te is! újság első számai, amelyeket azóta minden héten újabb követett. Jelenleg már a 21-dik számnál tart a lap, amelynek célja a kormányzati médiafölény megtörése.

A Nyomtass te is! mindössze egy félbehajtott A/4-es lapból áll, amelyre a még megmaradt független média híreiből állítanak össze a szerkesztők hétről hétre válogatást. A lapot bárki letöltheti a világhálóról, sokszorosíthatja és terjesztheti, akinek elege van abból, hogy mindenhonnan a hazug kormányzati propaganda árad – ismertette a kezdeményezés lényegét L. László János, ötletgazda, szerkesztő, a lapot kiadó eDemokrácia Műhely Egyesület elnöke a tájékoztatón.

 

A kezdeményezés a régi szamizdatot idézi, noha klasszikus értelemben nem szamizdat, hiszen Magyarországon ma még bárki bármit kiadhat, sokan azonban, főleg vidéki kistelepüléseken mégis így élik meg, hiszen nem merik csak titokban, éjszaka terjeszteni az újságot, félve a helyi hatalmasságok retorzióitól – tette hozzá L. László János.

 

A sajtótájékoztatón Hodosán Róza élőben is bemutatta az úgynevezett rámkatechnikát, amellyel több mint 30 éve ezerszám sokszorosították az illegális kiadványokat. Demszky Gábor pedig egy muzeális stencilgépet hozott el a tájékoztatóra, amellyel szintén a korai Beszélő és más szamizdatkiadványok lapjait készítették tonnaszám. Felelevenítette a szamizdat szó eredetét is, amely annyit jelent oroszul, hogy „mi magunk adjuk ki” és nem kérünk a cenzúrából. Hozzátette: a mai magyarországi helyzet sajnos ezt ismét indokolttá teszi.

 

Haraszti Miklós, aki maga vagy tíz stencilgépet csempészett be annak idején az országba, a Nyomtass te is! mozgalommal kapcsolatban azt emelte ki, hogy egy olyan hiányzó nyilvános teret teremt meg, amely aktivizálja az embereket, bekapcsolja az állampolgárokat a hírterjesztésbe. Ez pedig hozzájárulhat ahhoz a demokratikus politikai újjászületéshez, amelyre óriási szüksége van Magyarországnak.

 

Valahol azt írták a Nyomtass te is!-ről, hogy egy ilyen kezdeményezésre normális országban nem is lenne szükség. Magyarország azonban ma a sajtószabadság szempontjából sem normális ország: a legnagyobb ellenzéki szellemű napilapot bezárták, a vidéki megyei lapokat felvásárolták, az agglomeráción kívül már csak egyféle hang hallható a rádiókból is – húzta alá L. László János.

 

A Nyomtass te is! óriási utat tett meg ez alatt a négy hónap alatt. Már több mint 50 településen van jelen, hetente sok ezer példányban nyomtatják országszerte, több megyében már helyi verzióval is rendelkezik. Ahhoz azonban, hogy az újságnak érezhető hatása legyen, minden megyében saját aktivista csoportra van szüksége, akik a legkisebb településekre is eljuttatják a lapot. A szervezők célja, hogy ez jövő év elejére minden megyében megvalósuljon, illetve ugyanitt független médiapartnerekkel is rendelkezzenek, akiknek a híreit át tudja venni a lap megyénként egy-egy oldal terjedelemben. Ezzel a kiépülő országos hálózattal szeretnének elindulni az amerikai külügyminisztérium által a vidéki sajtó támogatására kiírt pályázaton.

 

A lap eddig is nagyon sok segítséget kapott, de ahhoz hogy igazán eredményes legyen, még további támogatásra van szüksége. A legfontosabbak azok a vidéki aktivisták, akik vállalják az újság terjesztését. De támogatható a mozgalom nyomtatással, papírral, festékkel, szállítással, szervező munkával vagy anyagiakkal is.

 

A lapszámok a www.nyomtassteis.hu oldalról tölthetők le, a mozgalommal kapcsolatos legfrissebb információkat a www.facebook.com/nyomtassteis címen elérhető Facebook-oldalukon osztják meg, szerkesztőségi órákat pedig minden kedden 19:00 órakor a Kelet Kávézóban (1114 Budapest, Bartók Béla út 29.) tartanak. 

 

eDemekrácia Műhely Egyesület
www.nyomtassteis.hu