Csak a civilek kényszeríthetik ki az önkormányzati átláthatóságot


A hazai önkormányzatok átláthatósága továbbra is nagyon sok kívánni valót hagy maga után, honlapjaik a jogszabályok által előírt közérdekű adatok töredékét teszik csak közzé – derül ki az eDemokrácia Műhely Egyesület néhány Pest és Fejér megyei település weboldalát vizsgáló elemzéséből. A szervezet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával műhelyfoglalkozásokon készített fel helyi civileket, hogy hogyan vegyék rá az önkormányzatokat a közérdekű adatok jogkövető közzétételére. A tapasztalatokról záró-konferencián számolnak be 2018. március 29-én, csütörtökön a szentendrei P’Art moziban.

Egy híján 250 szempont alapján elemezte hat Pest és Fejér megyei önkormányzat honlapjának átláthatóságát az eDemokrácia Műhely Egyesület. Általánosságban elmondható, hogy a weboldalakon található közérdekű információk feltöltöttsége továbbra is rendkívül hiányos – mutatott rá a tanulmány.

 

A vizsgált oldalak közül a kutatásban Pomáz önkormányzata szerepelt a legjobban, ahol a jogszabályok által előírt közérdekű adatoknak egészen kiemelkedő, több mint 80 százaléka  elérhető a honlapon. Ugyanakkor Üröm például csak a közadatok 39 százalékát tette nyilvánossá.

 

Az elemzésbe bekerült települések internetes oldalán legkevésbé a tevékenységre és a működésre vonatkozó információkat lehetett megtalálni. Ide elsősorban olyan adatok tartoznak, mint a települések döntéshozatalának dokumentálása, az ügyintézéshez kapcsolódó információk vagy a pályázatok eredményeinek feltüntetése. Bár nem ebbe a kategóriába tartozott, érdemes megjegyezni, hogy az önkormányzatokra vonatkozó ellenőrzések és vizsgálatok megállapításai egyetlen település oldalán sem voltak fellelhetőek.

 

A hiányosságok mellett természetesen minden önkormányzat honlapján találhatók jó gyakorlatok is. Ezek közül Szentendre oldalát érdemes kiemelni, ahol egy innovatív térinformatikai megoldás segítségével szerezhetünk információkat a háziorvosi körzetekről, a téli útkarbantartásról, illetve a kataszteri térképről.

 

A weboldalak szisztematikus vizsgálata elsősorban a 2011. évi CXII. az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre támaszkodott. A többi közzétételi kötelezettséget különböző ágazati jogszabályok írják elő az önkormányzatok számára. A speciális szempontok alapján kiválasztott hat település Budakalász, Pilisborosjenő, Pomáz, Szentendre, Székesfehérvár és Üröm voltak.

 

Az eDemokrácia Műhely Egyesület néhány éve tudatosan foglalkozik azzal, hogy a közérdekű adatok minél nagyobb köre váljon nyilvánossá az önkormányzatok honlapjain. Eddig a településeknek próbáltak segíteni, hogy teljesítsék a törvényi kötelezettségeiket. Jelenlegi projektjük, amelyhez a kutatás is készült, a másik oldalról közelít, és a helyi közösségeket képviselő civilek közreműködését kívánja támogatni az önkormányzati átláthatóság megteremtésében.

A kutatásról, és a civilekkel végzett műhelymunkák eredményeiről záró-konferencián számol be az eDemokrácia Műhely Egyesület 2018. március 29-én, csütörtökön 16.30 és 19.30 között. A teljes program megtalálható a szervezet honlapján (www.edemokracia.hu) és a www.facebook.com/edemokracia oldalon.

A projektet a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.